הדור הבא ליישוב סכסוכים מקוונים - ODR בהונג קונג
מתוך כוונה לפתור במהירות וביעילות סכסוכים הנוצרים כתוצאה מ- COVID-19 ולסייע להתפתחויות הטכנולוגיות המשפטיות בהונג קונג, הושקה תכנית יישוב סכסוכים מקוונים "ODR" ע"י עורכי דין מומחה לסין (Online Dispute Resolution).
מדובר למעשה בפתרון סכסוכים אלטרנטיבי במתכונת של גישור או בוררת אשר מתנהל באופן מקוון ומהווה דרך פשוטה ושימושית לפתרון מחלוקות.
מי יכול להנות מהפלטפורמה?
כדי להשתמש בתוכנה, יש לוודא כי מתקיימים התנאים הבאים:
אחד מהצדדים חייב להיות תושב הונג קונג\ או חברה המאוגדת בהונג קונג;
שווי הסכסוך חייב להיות פחות מ- 500,000 לפי המטבע של הונג קונג;
אופי הסכסוך חייב להתאים להגדרת המקרים שמתאימים לבוררות לפי החוק בהונג קונג;
המחלוקת חייבת להיות בכל סכסוך מסחרי, חוזי, נזיקי, רכוש, משפחתי או שכירות שהתעורר במישרין או בעקיפין כתוצאה מ- COVID-19.
נוהל שלוש המדרגות ומגבלות הזמן:
השיטה מתנהלת בשלבים שונים (מדרגות), אשר במסגרתן מתוארות הפעולות השונות שיש לבצע על-מנת לנהל את יישוב הסכסוך במסגרת הפלטפורמה וכמו כן, מגבלות הזמנים במסגרתה.
טרם הכניסה לפלטפורמה: על הצדדים להתקשר, לחתום ולהגיש הסכם ODR ל- eBRAM, הכולל בתוכו את טענות ה"תובע". לאחר מכן, יש להמתין לאישור זמינות שימוש במערכת שאחריו, ל"משיב" יש מסגרת של שלושה ימים להגיב לטענות כלפיו, ולבסוף, ניתנים שלושה ימים נוספים ל"תובע" להגיב לטענות הנגד.
המדרגה הראשונה- משא ומתן: בשלב זה, לצדדים עומדת מסגרת זמן של שלושה ימים, לנהל משא ומתן בעניין הסכסוך ביניהם ובמטרה להסדירו.
המדרגה השנייה- גישור: אם לא יושג הסדר באמצעות משא ומתן, הצדדים ימנו מתווך מהרשימה שמספקת eBRAM בתוך שלושה ימים, שבתומם יעמדו שלושה ימים נוספים למען מציאת פתרון מוסכם.
המדרגה השלישית- בוררות: מקום בו הגישור נכשל, הצדדים יתחילו בהליכי בוררות. הם ימנו בורר באותה שיטה ומגבלות זמנים בהם מינו את המגשר. לצדדים יינתן חודש להגיש את כל המסמכים הרלוונטיים, ותוך שבעה ימים מההגשה הסופית, יינתן לצדדים פסק הבוררות, עליו לא ניתן לערער.
לסיכום, מכיוון שהתוכנית ממומנת ברובה על-ידי ממשלת הונג קונג, ובהתחשב בשלבים הברורים ובמסגרות הזמנים הקצרות, התוכנית מאשרת אופציה ליישוב סכסוכים מהיר, יעיל וזול יחסית לצדדים.
עמית ושות' מעודדים אותך לחקור באופן פעיל את כל המסלולים ליישוב סכסוכים בסין. למידע נוסף אודות יישוב סכסוכים מקוונים בסין אנא בקרו במאמר הבא בנושא המרכז לגישור מסחרי בשנגחאי.
עמית בן-יהושע, מתמחה ביישוב סכסוכים מקוונים כבורר וכמגשר.
עמית הינו בעל רישיון עריכת דין בישראל ובקליפורניה ובעל תואר שני במשפט סיני מטעם אוניברסיטת Tsinghua בביג'ינג. לעמית ניסיון ייחודי ביישוב סכסוכים בינלאומיים בישראל, סין ובארה"ב.
עמית בעל הכשרה מקיפה ביישוב סכסוכים לרבות בגישור בעניני משפחה.
עמית כיהן בפאנל הבוררים הבינלאומיים של מוסד הבוררות הגדול ביותר בסין (CIETAC) ומונה לאחרונה כחבר בפאנל המגשרים הבינלאומים של ארגון המגשרים המסחריים של שנגחאי (SCMC).
עמית חבר בארגון המגשרים בישראל, ומוביל את הועדה הבינלאומית של ארגון המגשרים בישראל.
כמו כן, עמית היה חברי בצוות ההיגוי של הועדה של ארגון המגשרים להסדרת גישור מקוון (Online Dispute Resolution). ליצירת קשר: 054-6329978 ו/או amit@amit-law.com